Skansen zaprasza na festiwal kulinarny "Smaki Podlasia"
Program festynu kulinarnego SMAKI PODLASIA
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej
2 lipca 2017r.
11.00 Rozpoczęcie imprezy plenerowej
11.00 Otwarcie wystawy plenerowej „Latem na Podlasiu”
11.30 Rozpoczęcie VII edycji konkursu kulinarnego „Smaki Podlasia”
11.00 - 17.00 Pokazy kulinarne:
- tłoczenia oleju (Młyn z Bagniuk)
- wypiek sękacza (koło Remizy z Rudki)
- wędzenie mięs (wędzarnia)
- warzenie piwa (koło Remizy z Rudki)
- rozruch „Leśnej Bimbrowni”
11.00 - 17.00 Warsztaty kulinarne:
- wypiek pieczywa obrzędowego (Zagroda z Dąbrowy-Moczydły)
- wyrób cukrów odpustowych (Zagroda z Dąbrowy-Moczydły)
- wyrób masła w maselnicy (Zagroda z Tymianek-Buci)
12.00 - 15.00 Pokazy kulinarne w wykonaniu szefów kuchni
(m.in. Łukasz Rakowski - Hotel Cristal, Białystok, Michał Arciszewski - Prowincja, Supraśl)
12.00 - 15.00 Pokazy gotowania potraw regionalnych w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich
13.00 Pokaz filmu „W obronie jedzenia” (Remiza z Rudki)
14.00 Gawęda Ryszarda Dolińskiego w podlaskiej bimbrowni
po 15.00 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego i wręczenie nagród
17.00 Zakończenie imprezy
Zapraszamy!